
Γκρέηπφρουτ, εσπεριδοειδές ελπίδας γραφής και ανάγνωσης στο Αγροτικό Κ.Κ. Τίρυνθας
Είναι ωραίο να αποκαλεί κάποιος έναν εκπαιδευτικό, «δάσκαλο». Και μάλι
στα όταν βάζει το άρθρο μπροστά που καθορίζει, «ο δάσκαλος», και μάλιστα όταν το άρθρο τονίζει και λέει «Ο δάσκαλος», με κεφαλαίο..Συμπλήρωσε ήδη μια διετία στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας το Πρόγραμμα, «Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στους κρατούμενους» του Μεταπτυχιακού του ΤΘΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τον εγγραμματισμό είχε αναλάβει μια εκλεκτή ομάδα εκπαιδευτικών, η Ελένη Δριβάκου (δασκάλα), η Άλκηστις Βασιλάκου (Νηπιαγωγός) και ο Βασίλης Κλησιάρης (Φιλόλογος). Τους ευχαριστούμε θερμά που κάθε Δευτέρα, βρέξει, χιονίσει, πήγαιναν στις Αγροτικές Φυλακές, είχαν επικοινωνήσει προηγουμένως μεταξύ τους, είχαν προετοιμάσει το μάθημά τους και έδιναν τόσες γνώσεις στους κρατούμενους κάθε εβδομάδα επί μία διετία. Και οι τρεις εργάστηκαν με εργατικότητα και συνεργατικότητα, συνέπεια, θετική διάθεση και επινοητικότητα, οργανώνοντας και διδάσκοντας τη γραφή και ανάγνωση με πρωτότυπο τρόπο, κάνοντας ασκήσεις, παιχνίδια και εργασίες. Επειδή τους προέκυψαν ορισμένες νέες υποχρεώσεις, πριν σταματήσουν τη διδασκαλία στις Αγροτικές Φυλακές, ερεύνησαν στο χώρο και πρότειναν τον αντικαταστάτη τους.
Και είναι ο… Καρατάσος Στυλιανός του Γεωργίου εκ Ναυπλίου. Είναι δάσκαλος και νηπιαγωγός, θετικότατο αυτό γιατί μπορεί εύκολα να διδάσκει με εναλλακτικούς τρόπους ακόμα και με παιχνίδι. Το μεταπτυχιακό του έχει τη σφραγίδα του Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, όπως και τα δύο του άλλα πτυχία. Δάσκαλος γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός για την ποιοτική εργασία του, αλλά και τον επικοινωνιακό και δημιουργικό τρόπο. Όποιους και να ρώτησα, πρώην μαθητές του και γονείς αυτών μίλησαν με συγκινητικό τρόπο για το δάσκαλό τους. Ο συνδυασμός της δυναμικότητας με την ευαισθησία και την ευγένεια, η προοδευτικότητα με το σεβασμό στην παράδοση και το όνειρο με τον ρεαλισμό συνιστούν τον Στέλιο Καρατάσο που συνεχώς αναζητά το δρόμο προς την εξέλιξή του, κάτι που ευχόμαστε για όλους τους δασκάλους. Οι στόχοι των μαθημάτων του θα είναι επικοινωνιακοί και λεξικο-γραμματικοί, όπως στο σχολείο. Ειδικά όλο του το πρόγραμμα, όπως το έχει διατυπώσει ο ίδιος, προσαρμοσμένο για μεγάλους και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της ομάδας, εμπεριέχει παραγωγή προφορικού λόγου, έκφραση και επικοινωνία, πρώτη γραφή και ανάγνωση, κατανόηση του βασικού της μηχανισμού, πρώτη επαφή με είδη λόγου, διατύπωση καταφατικών και αρνητικών προτάσεων, όπως θα ξεκίναγε με κάθε ομάδα. Εδώ όμως στις φυλακές της Τίρυνθας προχωράει με γνώμονα τις ψυχικές ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες της καθημερινότητας των εγκλείστων, καθώς και τις μελλοντικές ανάγκες προκειμένου να ενταχθούν στην κοινωνία με την επάνοδό τους.
• Κυρία Άλκηστις, ο δάσκαλος είναι κορυφαίος, είναι φοβερός δάσκαλος, τον αγαπάμε πολύ, είπε ένας και συμπλήρωσαν όσοι ήταν γύρω του τη δική τους επαινετική πρόταση στο προαύλιο των Αγροτικών Φυλακών της Τίρυνθας.
Πρόσφατα «ο δάσκαλος» ο κος Καρατάσος μου μίλησε αντίστοιχα με τον ίδιο ενθουσιασμό για τους κρατούμενους, για το ενδιαφέρον τους και για αυτά που γίνονται κάθε Πέμπτη στις Αγροτικές:
• Αφού κάναμε κάποια μαθήματα τους δώσαμε τα βιβλία τους. Ήταν τόσο ωραίο, ήταν υπέροχο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή δεν άνοιξαν ένα βιβλίο, άνοιξαν ένα παράθυρο στον κόσμο και στη γνώση. Έκπληκτοι άρχισαν να διαβάζουν, ήταν μια μοναδικά ιερή στιγμή. Τρελάθηκαν από τη χαρά τους. Δεν το πίστευαν. Τους δήλωσα το θαυμασμό μου και είπα κάποιο αστείο, γιατί αλλιώς θα αρχίζαμε να κλαίμε όλοι μαζί. Πιστεύω ότι η αυτοπεποίθησή τους έφτασε στα ύψη.
Και πραγματικά είναι αυτό που έχουν ανάγκη, όχι μόνο να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν, αλλά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για την επάνοδό τους στην κοινωνία. Από αυτό το σημείο μπορούμε να περιμένουμε μια αλλαγή επί τα βελτίω.
Στο μάθημά του ο Στέλιος Καρατάσος έχει βοηθό του την Εθελόντρια των φυλακών, η οποία ήταν εκεί και πριν την έναρξη του προγράμματός μας. Είναι η Ντίνα Καλογεροπούλου. Μετά από μια ζωή έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αθήνα επανήλθε στον τόπο καταγωγής της. Στη νέα της αρχή η πληθωρικότητά και η αγάπη της για τη ζωή την έκανε να εξερευνά τις δημιουργικές πηγές πολιτισμού στο Ναύπλιο. Την γνώρισα ως ακροάτρια στο Πανεπιστήμιο, την είδα να παίζει θέατρο σε διάφορες ομάδες, να συμμετέχει σε πολιτιστικές δράσεις και φυσικά παρούσα στις Αγροτικές Φυλακές. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους εθελοντές τα προηγούμενα χρόνια και έχει προσφέρει σε πολλές και ποικίλες δραστηριότητες. Ήταν παρούσα με την Πύλη Πολιτισμού και το Θεατροδρόμιο, όταν έκαναν εκδηλώσεις, με μένα όταν έκανα τον εγγραμματισμό μέσω των λαϊκών τραγουδιών, με τον εικαστικό Φραντσέσκο Μορέττι όταν έφτιαχνε ρολόγια και μάσκες και τέλος πέρυσι είχε μόνη της μια ομάδα για την ενίσχυση του λεξιλογίου των έγκλειστων με παραμύθια του Χότζα, ενώ δεν έχανε την ευκαιρία να οργανώσει γιορτές. Φέτος λοιπόν, η κα Καλογεροπούλου διάλεξε με ενθουσιασμό να είναι βοηθός του Στέλιου Καρατάσου και να προσφέρει εξατομικευμένη διδασκαλία στους πιο αδύναμους της ομάδας, με την καθοδήγησή του. Και είναι ευτυχής για τη συνεργασία αυτή.
Και είμαστε όλοι ευτυχείς, γιατί οι έγκλειστοι ατυχώς αποτελούν μια ευπαθή ομάδα που ζει σε συνθήκες αποκλεισμού και έχει ανάγκη όχι μόνο από αληθινά καλούς δασκάλους, αλλά και από ανθρώπους πρότυπα, που ίσως δεν συνάντησε όταν έπρεπε.
Ίσως να έχουμε μια ελπίδα για το μέλλον. Γκρέηπφρουτ!!!
Άλκηστις Κοντογιάννη
Ομότιμη Καθηγήτρια ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ομότιμη Καθηγήτρια ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου